7 tips for å ta bedre bilder av din hund
Det er ikke alltid lett å ta gode bilder av hunder, enten sitter de helt ro når man vil at de skal flytte litt på seg, eller så er de ute av bildet før man har rukket å knipse. Og om man skulle lykkes å få DET blinkskuddet- så viser det seg å være uklart når man kikker nærmere på det. Her gir jeg mine beste tips for å få bedre bilder av hunder!

1. PLANLEGGING
Det er ikke alltid så lett å få tatt bilder av hunden når man er alene. Et godt tips her er å planlegge inn en photo-shoot en dag og avtale med en venn slik at du får en assistent for dagen som kan hjelpe deg. Det er ikke alltid trygt (eller lovlig) å slippe hunden – og da kan en hjelper holde båndet så du kan konsentrere deg om fotograferingen.
Men assistent eller ei, du må du regne med at for hvert blinkskudd du får er det mange bilder som ikke helt blir som planlagt. 😉

2. LYS
Lys er grunnleggende for å skape en stemming i bildet og lysets kvaliteter har alt å si for bildets uttrykk. Den fineste lyskilden er etter min mening den naturlige, solen. Det beste lyset er det som ikke er for skarpt, noe som innebærer at overskyet gir bedre lys enn sterkt solskinn. Dersom du må fotografere midt på dagen en nydelig solskinnsdag forsøk å finne områder med skygge hvor lyset er mykere og det ikke blir så harde kontraster. Timen før solnedgang og etter soloppgang kalles gjerne den gyldne timen, og det myke, varme lyset man får på denne tiden gir naturlige varme toner og en fin dybdevirkning.

3. KOMPOSISJON
Se med et litt kritisk øye på bilder du har tatt av hunden din allerede. Går en bestemt komposisjon igjen? Hva kan du gjøre for at bildene skal bli litt mer spennende?
- Gå nærmere – og hvorfor ikke prøve å ta nærbilder av deler av hunden.
- Gå ned på hundens høyde når du tar bilde får du et mer naturlig resultat.
- Se etter spennende vinklinger i naturen: Nedenfra og opp om hunden står på en stein, gjennom åpninger i blomster/busker
- Vær kreativ og ikke vær redd for å eksperimentere.

4. BELØNNING
Det er viktig at opplevelsen er positiv for hunden. Da vil hunden etterhvert oppfatte fotograferingen som noe morsomt. Finn ut hva som motiverer hunden – enten det er mat, ros, kos eller leker – og bruk det som belønning underveis. Uten belønning tar det ikke lenge før hunden synes fotografering er kjedelige greier.

5. SLAPP AV!
Det kan være frustrerende å ta bilder av hunder som ikke vil sitte, stå eller bli når man vil. Ikke stress! Om man stresser plukker hunden garantert opp på det og bli ukomfortabel, og jo mer stresset du blir jo mer usannsynlig er det at hunden hører etter. Ha tålmodighet og prøv å ha det morsomt, da vil også hunden slappe av.

6. UTSTYR
Det er viktig å Ikke vær alt redd for kamerautstyret- for det er lite vits i et dyrt kamera dersom det ligger igjen hjemme. Tegn evt. en forsikring – og ta kameraet med deg dit dere drar.
Det er et kjent sitat som sier; «det beste kameraet er det du har med deg». Ikke fokuser på at du brude hatt bedre utstyr – bruk det utstyret du har – bli godt kjent med det, finn ut hva slags type bilder du best liker å ta. Da er det lettere å vurdere om du bør investere i bedre utstyr, og i så fall hva som passer deg. Liker du best å fange de små stille øyeblikkene, kanskje nærbilder? Eller ønsker du å ta actionbilder av hunden i fart? Det utstyret som passer en, passer ikke nødvendigvis en annen.

7. ETTERBEHANDLING
I de aller fleste tilfeller blir bildene bedre ved å justere litt på dem etter at du har kopiert de inn på datamaskinen. Selv perfekt eksponerte og skarpe bilder kan bli enda bedre med små justeringer. Jeg kansterkt anbefale Adobe Photoshop, et program skreddersydd for fotografer som byr på mange muligheter. Det kan være litt vanskelig å lære seg, men det finnes en mengde tutorials på nettet som kan hjelpe deg på vei. Kombinert med Adobe Lightroom har man et formidalbelt verktøy som gir alle tenkelige redigeringsmulighter.