Seniorårene en fantastisk periode, hvor båndet mellom hund og eier er sterkere enn noensinne. Hundens personlighet har virkelig kommet frem, man kjenner hverandres vaner og reaksjoner i dagliglivet og har stor glede av hverandre. Som eier av en seniorhund har du innflytelse på hvordan hundens pensjonsalder vil være, og det er mye du kan gjøre for å sikre at hunden din får en behagelig og verdig alderdom.

Mange fysiske egenskaper endres og justeres med alderen. Dette betyr at den eldre hunden ser og hører dårligere, sover mer, har redusert muskelstyrke og ikke trenger eller ønsker så mye trening som før. Disse endringene er helt naturlig, og ikke på noe vis et uttrykk for dårlig livskvalitet.

Når hunden regnes som en senior varierer. For svært store hunderaser ca. ved 5-6 år, mellomstore raser 6-8 år og små raser ved 8-9 år.

Tilpasset fôring

Fordøyelsen til en seniorhund jobber tregere enn da den var yngere. Et tilpasset seniorfôr bør være fritt for ingredienser som er vanskelige å fordøye for en hund, som feks. korn.

Eldre hunder har også redusert evne til å regulere væskebalansen. Derfor må det alltid være fri tilgang til rent drikkevann og om du fôrer med tørrfôr bør du nå vurdere å gi det oppbløtt om du ikke allerede gjør det. En hunds førdøyelse er fra naturen tilpasset mat med høyt fuktighetsinnhold. Tørt tørrfôr trekker mye væske når det sveller, og det kan være hardt på en hunds fordøyelse, da spesielt eldre hunder.

Tilpass fôringen til alder og aktivitetsnivå for å unngå overvekt. Overvektige hunder lider oftere av diabetes, stoffskiftesykdommer, leddgikt, hjertesykdom og sirkulasjonsproblemer. Selv om man må tenke på kaloribehovet betyr ikke det at hunden ikke kan kose seg- det finnes mange sunne og gode alternativer hva gjelder godbiter, tyggeting og mat. For å beskytte og opprettholde en sunn hud og pels kan seniorhunden ha et større behov for essensielle fettsyrer enn en yngre hund. Det finnes også naturlige kosttilskudd som er tilpasset seniorhunders behov.

Hvis du har flere hunder, sørg for at den eldre hunden ikke må konkurrere med andre hunder om mat og drikke.

Tilpasset mosjon

Seniorhunder er lykkelig i aktivitet, selv om behovet for mosjon er mindre enn før. Tilpass aktivitetsmengde og nivå, hold et jevnt aktivitetsnivå og unngå store eller plutselige belastninger. Gi gjerne hunden en varm dusj etter en større belastning, dette er noe de gjerne setter pris på. Min seniorhund som i sin ungdom hatet dusjing, går nå til badekaret og venter på et varmt bad! Litt hundemassasje er også fint.

White and black chihuahua running through grass towards the camera.

Tilpasset sovested

Hundens sovested skal være rent, tørt og varmt. Husk at stoffskiftet til seniorhunden er redusert, og hunden fryser derfor lettere. Leddene vil også være stivere. Seniorhunden kan derfor ha behov for en mykere og varmere seng enn det den hadde da den var yngre. Ha gjerne et teppe i sengen, det setter de fleste hunder pris på.

Ekstra behov for pleie

Med en seniorhund kan du oppleve problemer du ikke hadde med den yngre hunden. Tredeputene blir kanskje tørrere og sprekker og får behov for potesalve, øregangene holder seg ikke like rene som de gjorde og må renses oftere eller kanskje pelsen blir tørrere og har behov for litt ekstra stell. Med en ukentlig stellerutine etablert fra tidligere vil du raskt fange opp evt. endringer og kunne tilpasse stellet og produktene du bruker til den aldrende hunden.

Det er nå ekstra viktig at man sørger for at tenner er rene og pene og ikke skaper ekstra problemer for en eldre hund. Munnen må undersøkes for smerter, røde og hovent tannkjøtt, tannstein, løse tenner og hevelse.

Französische Bulldogge Jack Russel Terrier Mischling Hund guckt

Seniorsjekk hos dyrlege

Vi anbefaler en årlig seniorsjekk hos dyrlegen. Hunder er veldig gode på å skjule smerte og sykdom, og spesielt problemer som kommer gradvis vil være vanskelig å oppdage. Et dyrlegebesøk vil kunne fange opp de fleste problemer, også begynnende problemer som enda ikke har symtomer. Fanger man opp problemer på et tidlig stadium er de ofte lettere å gjøre noe med.

Seniorsjekk hos dyrlege

Vi anbefaler en årlig seniorsjekk hos dyrlegen. Hunder er veldig gode på å skjule smerte og sykdom, og spesielt problemer som kommer gradvis vil være vanskelig å oppdage. Et dyrlegebesøk vil kunne fange opp de fleste problemer, også begynnende problemer som enda ikke har symtomer. Fanger man opp problemer på et tidlig stadium er de ofte lettere å gjøre noe med.