Et visst stressnivå er normalt hos hund  – akkurat som for oss mennesker. Stress er ønskelig som en sunn reaksjon på utfordringer. Hormoner aktiviserer mentale og fysiske forsvarssystemer. Disse er nødvendige for å takle vanskeligheter og overleve farlige situasjoner.

Hva skjer ved stress?

Ved stress stiger hjertefrekvensen og musklene spenner seg, noe  som fører til at det trengs mer oksygen. Mens kroppen prøver å få tak i mer oksygen stiger også kroppstemperaturen, og man ser ofte at hunden peser. Stresshormonene bruker lang tid på å forsvinne fra kroppen, og dersom selv moderate stressreaksjoner blir for langvarige kan det gi uønskede atferdsendringer. Slike reaksjoner kan oppleves som ubehagelige og slitsomme og kan også bli skadelige. Det er selvfølgelig også en påkjenning for hunden. Det finnes ulike naturlige preparater som kan hjelpe en kroppen takle stress og dempe angst.

Sjekk hunden hos dyrlege ved adferdsendringer!

Atferdsproblemer kan også være uttrykk for fysisk sykdom, smerte eller skade. Dyret bør derfor alltid undersøkes av en dyrlege for å utelukke eller bekrefte annen sykdom. Særlig tannskader samt ledd- og skjelettskader kan gi smerte som er vanskelig å oppdage. Dersom hunden din får plutselige adferdsedringer er sykdom/skade/smerte den mest åpenbare årsaken, men også gradvis adferdendring kan bunne i sykdom og/eller smerte.

1. Duftterapi: Eteriske oljer

Den kjente og omdiskuterte hundetreneren Cesar Milan har kommet med det vi synes er en flott råd: Han anbefaler hundeeiere med engstelige hunder å prøve dufttrening. Om du har en hund som trenger ekstra trygghet i uvante omgivelser, skap trygghet med kjente dufter.

Lavendel er kjent for å ha beroligende effekte på sinnet – også for hunder .  Essensiell olje av lavendel har vært brukt til medisinske formål i over 2500 år. Tradisjonelt har lavendel blitt brukt til å behandle problemer som søvnløshet, stress , angst og depresjon – og nyere forskning understøtter dette.

Bruk noen dråper lavendelolje (eller feks.en putespray)  på undersiden av sengen eller teppet til hunden din hjemme, så vil duften forbindes med noe som er trygt og positivt i det trygge og vante miljøet. (Dette er også supert for urolige barn som har problemer med å falle til ro i sengen sin.)
Skal man ut og reise så ta med duften i og spray på noen dråper på det nye stedet,  slik at hunden  ditt gjenkjenner den trygge duften av lavendel.

Det finnes også kunstige feromoner å få kjøpt, disse etterligner de beroligende feromonene tisen skiller ut til sine valper. Disse får du bla. som spray og som en diffuser du setter i stikkontakten.

2. Kunstige feromoner

Det finnes også kunstige feromoner å få kjøpt, disse etterligner de beroligende feromonene tispen skiller ut til sine valper. Disse får du bla. som spray som du kan spraye på hundesengen, i buret eller på halsbåndt. Du får også kjøpt det som en diffuser du setter i stikkontakten.

3. Tilskudd: Urter & Naturpreparater

Det finnes naturprodukter som inneholder naturlige nevromodulerende (stressdempende) næringsstoffer som regulerer stressresponsen ved å påvirke kroppens stresshormonproduksjon på en naturlig måte, og bidrar til en naturlig balanse mellom hemmende og fremmende aktivitet i hjernen. Disse  preparatene har ingen sløvende effekt og kan bidra til normal svingning mellom søvn- og våkenfase.

Naturpreparatene kan virke angst- og stressreduserende for voksne hunder med angst og fobier, utagerende og destruktiv atferd, urinmarkeringer og urenslighet. Ved å nedsette angsten og stressnivået hos hunder med atferdsproblemer, blir det lettere å utføre atferdsmodulerende behandling. De kan også med fordel brukes for å forebygge uro, angst, stress og atferdsendringer ved flytting til nytt hus/hjem, opphold i kennel, dyrlegebesøk og introduksjon av nye personer eller dyr i familien.

Preprater mot stress & angst kan hjelpe ved

Kortvarige stressende situasjoner som:

 • Uvant håndtering (hos dyrlege, trimming, kloklipp)
 • Reiser (bil, båt, tog, fly)
 • Tordenvær
 • Nye eller uvante situasjoner som oppleves fremmed eller provoserende (mennesker, steder)
 • Ulike treningssituasjoner inkl dressurkurs
 • Stressende omgivelser slik som ved konkurranser eller utstillinger
 • Dempe urinmarkering

Generelle eller varig stressende situasjoner som:

 • Uvante omgivelser (ferie, kennelopphold, kattepensjonat)
 • Støy, som rakettsmell rundt nyttårsaften og bråk, slik som håndverkere i huset
 • Flytting
 • Relasjonsendringer: nye dyr, nye familiemedlemmer etc
 • Endrede dagsrutiner
 • Generell engstelse eller utrygghet
 • Mange dyr i samme innemiljø
 • Valper under sosialiseringsfasen

Under atferdstrening ved forskjellige atferdsproblemer som:

 • Separasjonsangst, hjemme alene
 • Sosial dysfunkjson overfor andre dyr eller mennesker
 • Dårlig avreagering
 • Konsentrasjonsvansker, hyperaktivitet